• تاریخ انتشار : 1401/02/07 - 23:00
  • بازدید : 33
  • تعداد بازدیدکننده : 33
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

وبینار گرامیداشت روز زمین پاک برگزار شد

وبینار

 

 

سه شنبه 6 اردیبهشت ماه وبینار "گرامیداشت روز زمین پاک" با حضور اساتید محترم و دانشجویان گرامی برگزار شد.

در این وبینار ابتدا آقای دکتر احمدرضا یزدانبخش استاد محترم گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده، درخصوص شعار روز زمین پاک -در زمین سرمایه گذاری کنیم- سخنرانی کردند. ایشان ضمن بیان تاریخچه نامگذاری این روز، با اشاره به اینکه کره زمین تنها سیاره قابل سکونت و سرمایه اصلی ما در زندگی است و هرگونه فعالیتی در جهت حفظ آن به عنوان سرمایه گذاری محسوب می شود، انتخاب شعار امسال را بسیار هوشمندانه دانستند.  

ایشان در ادامه گفتند سرمایه گذاری در زمین سود مالی، معنوی و مهم تر از همه سلامتی انسان و رفاه و لذت از زندگی را در پی دارد. ایشان تغییرات آب و هوایی، گرم شدن زمین، جنگل زدایی، آلودگی (آب، خاک، هوا)، کاهش منابع طبیعی، آلودگی محیط با پلاستیک و دفع زائدات را مهم ترین چالش های پیش روی بشر دانستند که باید روی آن ها سرمایه گذاری شود.

این استاد بهداشت محیط در خاتمه پس از اشاره به سرمایه گذاری سبز به عنوان حمایت از شیوه های تجاری که تاثیر مطلوبی بر محیط طبیعی دارد، به ذکر معضلات عدیده پلاستیک بر محیط زیست و سلامت افرادجامعه پرداختند و سرمایه گذاری در جهت کاهش پلاستیک را بسیار مهم و وظیفه عمومی که نیاز به بسیج جهانی و هماهنگی دارد، ذکر کردند..

در ادامه خانم دکتر نسترن کشاورز محمدی استاد محترم گروه بهداشت عمومی دانشکده، به بیان رویکرد ارتقای سلامت به مدیریت شاهد محور مصرف کیسه پلاستیک در ایران با استفاده تجارب جهانی و تحقیقات داخلی پرداختند. ایشان ابتدا انواع مختلف کیسه های پلاستیکی را طبقه بندی کرده و به ضرورت مدیریت علمی مصرف کیسه پلاستیک پرداختند. ایشان تاکید کردند تولید، مصرف و دفع کیسه پلاستیک ابعاد بسیار پیچیده ای از منظرهای مختلف از جمله  محیط زیست،  سلامت، اقتصاد و اشتغال، مصرف مواد خام تجدیدناپذیر فسیلی و انرژی و مصرف کننده و مردم دارد.

دکتر کشاورز فرایند تولید در کشور، محل تولید و فرایند توزیع، وزن و حجم هر نوع کیسه، میزان مصرف و شرایط اقلیمی را به عنوان شاخص های بومی موثر بر تاثیرات زیست محیطی دانستند و گفتند برای جایگزینی کیسه های پلاستیکی باید به این موارد توجه کرد.

وی اجماع برسر اصول مدیریت مصرف کاهش مصرف کیسه پلاستیکی در جهان را شامل استفاده کمتر(Reduce)، استفاده مجدد (Reuse)، بازیافت (Recycle)، دفع در محیط (Disposal) خواندند  و راهکارهای سه گانه مدیریت مشکل را در آموزش و فرهنگ سازی، مداخلات قانونی و تولید کیسه های خرید جایگزین دانستند.

این استاد آموزش بهداشت در خاتمه گفتند باید براساس شواهد علمی و بومی و نظرات متخصصین و مسولین، انتخاب راهکار و مداخلات آن در ایران انجام شود و اولین مرحله آموزش و فرهنگ سازی تغییر رفتار داوطلبانه است.

سپس آقای دکتر محمد رفیعی دانشیار محترم گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده، با موضوع میکرو/ نانوپلاستیک ها سخنرانی کردند. ایشان در ابتدا به اهمیت و کاربردهای پلاستیک در زندگی روزمره و سپس به بیان ویژگی های میکروپلاستیک ها پرداختند و  آنها را به دو دسته میکروپلاستیک اولیه (پلاستیک هایی که در ابعاد میکرو ساخته شده و استفاده می شود مانند انواع اسکراب های پوست) و میکروپلاستیک ثانویه (ناشی از شکسته شدن بقایایی پلاستیکی بزرگتر در طولانی مدت) تقسیم کردند.

دکتر رفیعی گفتند میکروپلاستیک ها از مسیرهای مختلفی در نهایت به منابع آب و خاک وارد می شوند و پیامدهای نامطلوب اکولوژیکی زیادی را ایجاد می کنند و به صورت مستقیم(از طریق هوا) یا غیر مستقیم (زنجیره غذایی) وارد بدن انسان می شوند. بخشی از میکروپلاستیک ها از طریق سیستم گوارش دفع می شوند ولی میکروپلاستیک های ریزتر و نانوپلاستیک ها از دیواره های سلولی رد شده و وارد بافت های مختلف بدن شده و مشکلاتی را ایجاد می کنند.

در خاتمه آقای دکتر محسن سعدانی استادیار محترم گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده، درخصوص بیوپلاستیک ها به عنوان راهکاری برای کاهش اثرات زیست محیطی و بهداشتی پلاستیک ها صحبت کردند. ایشان با ذکر کاربردهای مختلف پلاستیک گفتند استفاده از پلاستیک در برخی موارد ضروری و غیرقابل جایگزین بوده و ما باید به دنبال کاهش مصرف موارد غیرضروری آن باشیم.

سپس به ذکر مضرات پلی وینیل کلراید ها در ایجاد انواع سرطان ها، مشکلات کبدی و تنفسی و خطرات بسیار خطرناک سوزاندن آن ها پرداختند.

وی مشکلات پیش روی بازیافت را شامل هزینه جمع آوری، هزینه جداسازی و تفکیک از مبدا  بیان کردند. سپس با توجه به اینکه در بیوپلاستیک ها کربن  کمتر، هزینه انرژی مصرفی مورد نیاز برای تولید کمتر، عدم استفاده  از نفت خام، قابلیت کمپوست شدن و تجزیه پذیری بهتر وجود دارد انواع بیوپلاستیک ها (با پایه نشاسته ای، اسید پلی لاکتیک، پلی استرهای آلیفاتیک، پلی آمید، بیوپلی اتیلن و حاصل از دستکاری ژنتیکی گیاهان) را نام بردند.  و به کابردهای وسیع آن ها در تولید بطری، فیبر، بسته بندی تجاری، کاربردهای وسیع در پزشکی و ... اشاره کردند.

ایشان در خاتمه خواستار اقدام عاجل درخصوص ممنوعیت استفاده از پلاستیک در نانوایی ها به دلیل جذب مقدار زیادی از پلیمرهای موجود در کیسه های پلاستیکی توسط نان شدند و آن را حایز اهمیت بسیار بالایی دانستند.

 

  • گروه خبری : اخبار
  • گروه خبری : 116002
کلمات کلیدی
×

اطلاعات جستجو "Enter"فشار دادن

متن استاتیک شماره 39 موجود نیست