معرفی گروه مهندسی بهداشت حرفه ­ای و ایمنی کار

گروه مهندسی بهداشت حرفه­­­ ای و ایمنی کار یکی از گروه ­های دانشکده ی بهداشت و ایمنی است که برای تربیت متخصصین این رشته در مقاطع کارشناسی،کارشناسی ارشد ودکتری تخصصی ارایه وظیفه می­­ نماید.مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار یکی از شاخه های علوم بهداشتی است. متخصصین این رشته قابلیت مورد نیاز جهت پیش­ بینی، شناسایی، ارزیابی ­و­­ کنترل عوامل مخاطره ­آمیز شغلی را دارا می ­باشند. در این راستا تامین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جسمی، روانی و اجتماعی نیروی کار در تمامی مشاغل در محیط کار از مهمترین رویکردهای این تخصص می ­باشد.

محورهای مهارت ­های مورد انتظار از متخصصین مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

  • ارزیابی محیط های شغلی وپیش بینی، شناسایی و ارزیابی عوامل مخاطره آمیز ­شغلی
  • اندازه ­گیری و ارزیابی عوامل زیان آور فیزیکی در محیط کار (روشنایی، صدا، ارتعاش، تنش حرارتی، پرتوها)
  • نمونه­ برداری، ارزیابی و آنالیز مواجهه ­تنفسی با ترکیبات شیمیایی در محیط کار
  • ارزیابی بیولوژیک ترکیبات شیمیایی در محیط کار و شناسایی و ارزیابی سمیت ترکیبات شیمیایی در محیط کار
  • ارزیابی ارگونومی شغلی و طراحی ایستگاه­ های کاری ارگونومیک
  • ارزیابی و مدیریت ریسک های ایمنی در مشاغل
  • کنترل ایمنی سیستم و ارزیابی پیامد حوادث
  • اطفای حریق و ارزیابی ریسک حریق در صنعت
  • طراحی تهویه صنعتی به منظور کنترل شیمیایی و بیولوژیکی در محیط کار
  •  طراحی سیستم ­های کنترل عوامل زیان آور فیزیکی
  • ارایه راهکارهای کنترل مهندسی، مدیریتی و سازمانی- فردی برای عوامل زیان­ آور شغلی

 

تاریخچه گروه

رشته ی مهندسی بهداشت حرفه­­ ای و ایمنی ­کار با سابقه ­ترین گروه ایجاد شده در دانشکده­­ ی بهداشت و ایمنی است که در سال 1351 با عنوان رشته "پرستار صنعتی" در مقطع کارشناسی و در انستیتو علوم بیمارستانی شروع به فعالیت نمود. این رشته در سال 1353 به "بهداشت صنعتی" تغییر یافت و پس از بازنگری در دوره انقلاب فرهنگی، با عنوان "بهداشت حرفه‌ای" در دو مقطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته در دانشکده­ ی بهداشت سابق به فعالیت خود ادامه داد. در سال 1383 اولین دوره تحصیلات تکمیلی  دانشکده در مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی بهداشت حرفه ­ای و ایمنی کار راه اندازی شد. با تصویب پذیرش دانشجوی کارشناسی پیوسته در اواسط دهه 80، از سال تحصیلی 87-1386 پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی در این گروه متوقف شد. در سال 1390 مقطع دکترای تخصصی در گروه مهندسی بهداشت حرفه ­­ای و ایمنی­ کار راه اندازی گردید. درسال 1398 گروه حفاظت صنعتی از دانشکده سلامت، ایمنی و محیط زیست سابق با گروه مهندسی بهداشت حرفه ­­ای و ایمنی­ کار ادغام گردید .در حال حاضر گروه با پذیرش دوره ی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی، همراستا با رسالت­ های اعلام شده در وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و در جهت دستیابی به اهداف گروه حرکت می نماید. با توجه به توان ­بالقوه گروه، بهره گیری از اعضای هیأت علمی با تخصص های مختلف در زمینه ی بهداشت حرفه ­ای و ایمنی­ کار، حضور کارشناسان توانمند و بکارگیری امکانات و تجهیزات مناسب، اهم راهبردهای این گروه تربیت نیروی انسانی متخصص، پیشبرد پژوهش ­های علمی، کاربردی و فنآورانه و ارائه خدمات مبتنی بر نیاز جامعه و صنعت معطوف می‌گردد.

 

 رسالت گروه

 ماموریت گروه مهندسی بهداشت حرفه ­ای و ایمنی کار همراستا با رسالت عنوان شده در اسناد بالادستی برای برنامه های آموزشی مصوب رشته از شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی تدوین شده است. گروه مهندسی بهداشت حرفه ­ای و ایمنی­کار در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی رسالت دارد تا دانش آموختگانی تربیت نماید که با برخورداری از آموزه ­های آموزشی و پژوهشی عوامل مخاطره آمیز محیط ­های شغلی را پیش بینی ، شناسایی ، ارزیابی و کنترل نمایند. گروه بهداشت حرفه­ ای و ایمنی­ کار با تکیه بر ارزش­ه ایی نظیر قانون مداری، مشارکت جویی و کیفیت محوری  تلاش خواهد داشت تا سهمی در اعتلاء ایمنی و بهداشت حرفه ­ای و به تبع آن ارتقاء کمی و کیفی سطح سلامت در محیط کار ایفا نماید.

فارغ التحصیلان رشته ی مهندسی بهداشت حرفه­ ای و ایمنی­ کار از دانشکده ی بهداشت و ایمنی قادر خواهند بود چاره اندیشی مناسبی برای پیشگیری از آسیب­ های شغلی داشته باشند و با به­ کارگیری آخرین دستاوردهای علمی سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی نیروی کار را افزایش دهند. متخصصین این رشته توانایی توسعه دانش بهداشت حرفه­ ای در سطح منطقه ­ای و بین المللی راخواهند داشت. توانمندی­ های گروه بهداشت حرفه ای و ایمنی کار شامل اعضای هیات علمی متخصص، کارشناسان توانمند، امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی پیشرفته در زمینه عوامل فیزیکی، ایمنی و ارگونومی، کنترل آلودگی هوا، عوامل شیمیایی و سم شناسی است. این توانمندی­ ها گروه را موظف می سازد تا برنامه ­های آموزشی را بر اساس آخرین سرفصل آموزشی مصوب شورای عالی برنامه ریزی به شکل نظام یافته و مشخص ارائه نماید ، ارتباطی هرچه گسترده ­تر با صنایع فراهم کند و با  آموزش­ های کاربردی و فراهم ­سازی پژوهش­ های علمی، عملیاتی و فناورانه ، متخصصینی کارآمد و توانمند فارغ اتحصیل نماید و مایه افتخار و سربلندی ملت خویش باشد.

×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

متن استاتیک شماره 39 موجود نیست