تدوین استاندارد ملی با عنوان " فناوری نانو- شیوهنامه بهداشت و ایمنی در محیط های کار"
در ۱۲۹مین اجلاسیه کمیته ملی فناوری نانو مورخ ۱۴۰۲/۰۵/۱۶ که با حضور نمایندگانی از گروه استاندارد و ایمنی ستاد نانو، دانشگاه ها ، سازمان استاندارد و شرکت ها و آزمایشگاه ها برگزار گردید، استاندارد ملی با عنوان " فناوری نانو- شیوهنامه بهداشت و ایمنی در محیط های کار" تصویب شد.
دبیر کمیسیون فنی تدوین این استاندارد سرکار خانم دکتر سمیه فرهنگ استادیار گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار میباشند.
استانداردهای ملی حاوی تعاریف، روشهای آزمون و ویژگیها، مستندات و مقررات کیفی برای محصولات در حال تولید یا موجود در بازار کشور هستند. تدوین این استانداردها با در نظر گرفتن شرایط کشور (اعم از شرایط اقتصادی، فنی، فرهنگی، اجتماعی و ...) و طی یک فرایند مشخص انجام میگردد. در این فرایند پس از تایید کلیات موضوع از سوی سازمان ملی استاندارد، پیش نویس استاندارد توسط متخصصان و ذینفعان هر حوزه و زیرنظر کمیتههای فنی متناظر تدوین میشود و پس از تایید سازمان ملی استاندارد، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می گردد.
این استاندارد ارزشمند و کاربردی با حضور متخصصین و اساتید دانشگاه در ۱۵ جلسه متعدد کمیسیون فنی مطرح گردیده و با توجه به اهمیت موضوع و حجم استاندارد، تدوین آن بیش از یکسال به طول انجامیده است.
هدف از تدوین استاندارد
درحال حاضر، در میان سایر عوامل، به دلیل تنوع زیاد خواص فیزیکی و شیمیایی نانومواد، توانایی ما در پیش بینی اثر مواجهه برخی از نانومواد بر سلامت کارگر محدود است. به همین ترتیب، ممکن است اطلاعات کافی در مورد مواجهههای فردی در حین کار وجود نداشته باشد و تواناییهای ما در اندازه گیری نانومواد در محیط کار (یا بهطور کلی) با فناوری های فعلی محدود باشد. به طور کلی، فعلا دانش محدودی در مورد اثرات مزمن نانومواد بر سلامتی وجود دارد. در مورد برخی از مواد نانوساختار، مانند کربن سیاه و سیلیس بی شکل سنتزی ، دادههای توکسیکولوژی و همهگیرشناختی در دسترس است.
بهعنوان زیرمجموعهای از نانومواد، NOAAs عامل نگران کننده خاصی در محیط کار هستند، زیرا میتوانند در هوا پراکنده شوند و از طریق مواجهه تنفسی موجب بروز ریسکهای سلامتی شوند. نانواشیاء و انبوههها و کلوخه های آنها (NOAAs) شامل ساختارهایی با یک، دو یا سه بعد خارجی در مقیاس نانو از حدود nm۱ تا nm۱۰۰ هستند که ممکن است به شکل کره، الیاف، لوله و سایر ساختارهای اولیه باشد. آنها میتوانند از ساختارهای اولیه منفرد در مقیاس نانو و ساختارهای انبوهه و کلوخهای شکل، شامل موادی با اندازه بزرگتر از nm ۱۰۰ تشکیل شوند.
خلأهای زیادی در علم کنونی در مورد شناسایی، مشخصهیابی و ارزشیابی مواجهه های بالقوه شغلی در زمینه فناوری نانو وجود دارد. متخصصین و محققین سلامت شغلی و متخصصین توکسیکولوژی مانند دانشمندان پزشکی و دانشمندان محیط زیست نقش مهمی در حفاظت از سلامت در این زمینه درحال رشد دارند.
هدف از تدوین این استاندارد، توصیف شیوهنامه بهداشت و ایمنی در محیط های کار مرتبط با فناوری نانو است. این استاندارد بر ساخت و کاربرد شغلی نانواشیاء و انبوههها و کلوخههای ساختهشده آنها بزرگتر از nm ۱۰۰ (NOAAs) متمرکز است.
نظر