• تاریخ انتشار : 1402/02/12 - 14:07

ارائه نتیجه طرح پژوهشی "بررسی ساخت بستر فیلترهای نانو لیفی پلی وینیل کلراید ..."

در خصوص رویکرد ترجمان دانش و کاربردی کردن نتایج حاصل از تحقیقات، در نشست تخصصی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار با عنوان" تجارب پیشرو تا محیط کار بهداشتی و ایمن"  که روز دوشنبه 11 اردیبهشت ماه 1402، به مناسبت روز جهانی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار توسط گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار در دانشکده بهداشت و ایمنی برگزار گردید، اخبار نتایج پژوهشی طرح های تحقیقاتی خاتمه یافته در سال 1401 و 1402 گروه بهداشت حرفه ای و ایمنی کار مطرح و یافته های کلیدی آنها متناسب با نیاز ذینفعان اطلاع رسانی گردید:

*****************

طرح تحقیقاتی «بررسی ساخت بستر فیلترهای نانو لیفی پلی وینیل کلراید به روش الکتروریسی برای نمونه برداری از سیلیس کریستالی در هوا» با کد پژوهان 19854

مجری و همکاران: دکتر سمیه فرهنگ دهقان، امین خلیلی نژاد گسکرئی، دکتر محمدجواد جعفری، دکتر سهیلا خداکریم اردکانی، محدثه فرهنگیان، الهه توکل

« شرایط بهینه تولید فلیتر نانولیفی پلی وینیل کلراید از طریق تکنیک الکتروریسی بدست آمد.»

در توضیح مطلب این خبر: امکان‌سنجی کاربرد نانولیف‌ها برای جمع‌آوری و نمونه‌برداری از آلاینده‌های هوا به منظور تعیین شدت آلودگی در دنیا کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بهینه‌سازی ساخت فیلترهای نانولیفی پلی‌وینیل‌کلراید (PVC) با استفاده از روش الکتروریسی و بررسی امکان استفاده از آن به عنوان فیلتر نمونه‌برداری از سیلیس کریستالی هوا بود. در بررسی ها نانوالیاف PVC با استفاده از دستگاه الکتروریسی تولید شدند. طرح آزمایشات، بهینه‌سازی و پیش‌بینی ویژگی‌های ریخت‌شناسی نانولیف‌های الکتروریسی شده، با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) براساس طرح مرکب مرکزی (CCD) انجام گرفت. مطابق طرح آزمایش تهیه شده، برای مجموع 30 نوبت (ران) آزمایش تعداد 30 عدد فیلتر نانولیفی با تنظیم متغیرهای ورودی دستگاه الکترولیفی تهیه شد. افت فشار فیلتر توسط دستگاه آزمایش فیلتر تعیین شد.برای مقایسه عملکرد فیلترهای تولید شده در تعیین تراکم سیلیس کریستالی هوا از 30 فیلتر PVC تجاری نیز گردید. در یک سالن ریخته‌گری که قبلا انتشار سیلیس در آن به اثبات رسیده بود، به طور همزمان توسط فیلترهای نانولیفی ساخته شده و فیلتر تجاری PVC از هوا نمونه برداری و مطابق روش NIOSH7602 آنالیز استفاده شد. میانگین افت فشار فیلترهای بافته شده 23/194 پاسکال و بیشتر از میانگین افت فشار فیلتر تجاری PVC (204 پاسکال) بدست آمد. میانگین غلظت سیلیس جمع‌آوری شده توسط فیلترهای بافته شده 14/0 میلی‌گرم بر متر مکعب و در فیلترهای استاندارد حدود 03/0 میلی‌گرم بر متر مکعب بود. فیلتر بهینه در غلظت محلول 11 درصد وزنی، ولتاژ 5/16 کیلوولت، فاصله سوزن تا صفحه جمع‌آوری‌کننده 5/13 سانتی‌متر و مدت زمان 4 ساعت الکتروریسی شد. پیشنهاد: با استفاده از روش بهینه‌سازی ضمن کاهش تعداد آزمایشات و هزینه‌های مربوطه می‌توان فیلترهای نانولیفی مطلوب تهیه کرد. از فیلتر پلی ونیل کلراید الکتروریسی شده می‌توان برای نمونه‌برداری سیلیس کریستالی استفاده کرد. هر چند در این خصوص نیاز به آزمایشات بیشتری است.