شنبه ٢٨ فروردين ١٤٠٠ -

تلفن دانشكده: 22432040 و 22432041، داخلي 268، پست الكترونيك: hatami@sbmu.ac.ir

تلفكس: 22432046

فلسفه و هدف دوره هاي عالي بهداشت عمومي

رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا

بهداشت عمومي عبارتست از مجموعه دانش و هنر پيشگيري از بيماري‌ها و تامين، حفظ و ارتقاي سلامتي و توانمندي بشر با استفاده از تلاش‌هاي دسته جمعيِ منجر به توسعة جامعه. از آنجا كه هدف اصلي رشتة بيماري­هاي عفوني، تربيت نيروهاي متخصصي است كه داراي دانش، نگرش و مهارت­هاي عملي كافي به‌ منظور پيشگيري، حفظ و ارتقاء سلامتي افراد سالم و درمان و بازگرداندن سلامتي افراد مبتلا به بيماري­هاي عفوني است، هدف اصلي رشتة پزشكي اجتماعي، تلفيق اهداف پزشكي باليني با جنبه هاي بهداشتي و اجتماعي به منظور ارتقاء سلامتي انسان‌ها مي‌باشد، هدف دانشجويان استعداد درخشان دكتراي حرفه اي، دستيابي به اهداف پزشكي جامعه نگر و جايگزيني بهداشت‌گرايي و پژوهش‌محوري به جاي درمان‌گرايي صِرف است و همچنين هدف اصلي پزشكانِ مسئول و شاغل در بخش بهداشت (وزارت متبوع، هلال احمر، بهزيستي، بسيج جامعة پزشكي، بهداري مراكز نظامي و انتظامي، اداره امور زندان‌ها، مراكز تحقيقات علوم پزشكي و پژوهشكده ها ...)، حفظ و ارتقاء سلامتي انسان‌ها، امدادرساني و پژوهش‌هاي مرتبط با سلامت و بيماري است، به ­منظور وصول به اين اهداف، دوره حضوري يك‌ساله يا نيمه حضوري (پودماني) دو ساله‌اي تحت عنوان دوره عالي بهداشت عمومي   (Master of Public Health = MPH)ابداع گرديده و طي آن به آموزش اصول، مباني و جنبه هاي كاربرد باليني اپيدميولوژي، روش تحقيق، روش‌هاي آماري، اصول مديريت و برنامه‌ريزي، اقتصاد بهداشت، اصول بهداشت محيط و بهداشت حرفه‌اي، بهداشت در حوادث و سوانح، آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، اپيدميولوژي و كنترل بيماري‌هاي مُسري با تاكيد بر نوپديدي و بازپديدي بيماري‌ها، بيماري‌هاي مرتبط با دفاع بيولوژيك، جامعه‌شناسي پزشكي، اخلاق، حقوق و تاريخ پزشكي، ويروس شناسي، باكتري شناسي، انگل شناسي، قارچ شناسي و ايمني شناسي باليني، مديريت مبارزه با دخانيات، مديريت مقابله با بلايا و . . . پرداخته مي‌شود.

در طول اين دوره بر دانش نظري و مهارت‌هاي عملي فراگيران، به نحوي افزوده خواهد شد كه قادر به انجام پژوهش‌هاي عرصه ‌ايِ باليني و آزمايشگاهيِ مرتبط با سلامت و بيماري، به كارگيري شيوه‌ هاي مرتبط با حفظ و ارتقاء سلامت، كنترل و گزارش‌دهي صحيح همه گيري‌ها و مديريت خدمات بهداشتي خواهند شد.

اهداف اصلي

1 ـ كسب دانش و مهارت حفظ و ارتقاء سلامتي فرد و جامعه

2 ـ فراگيري دانش و مهارت‌هاي مرتبط با پيشگيري نخستين، سطح اوّل، دوّم، سوّم و چهارم

3 ـ فراگيري دانش و مهارت‌هاي مديريتي در سيستم‌هاي بهداشتي

4 ـ فراگيري دانش و مهارت‌هاي لازم به منظور انجام پژوهش در امر سلامت و بيماري

5 ـ فراگيري دانش و مهارت نحوه بررسي، كنترل و گزارش‌دهي همه گيري‌ها

6 ـ فراگيري دانش و مهارت‌هاي مرتبط با اپيدميولوژي باليني، سرواپيدميولوژي و اپيدميولوژي مولكولي

7 ـ فراگيري دانش و مهارت‌هاي لازم به منظور پيشگيري و مقابله با مخاطرات زيستي اعم از نوپديدي و بازپديدي بيماري‌ها و سوء استفاده عمدي از عوامل بيولوژيك يا پدافند غيرعامل در مقابل مخاطرات زيست محيطي و بيوتروريسم.

اهداف ويژه

1 ـ درك مفهوم بهداشت عمومي و آشنايي با وظايف و كاربردهاي آن

2 ـ آشنايي با سند اهداف توسعه پايدار و چشم انداز بهداشت عمومي از ديدگاه سازمان جهاني بهداشت تا سال 2030

3 ـ يادگيري دامنه فعاليت‌هاي بهداشت عمومي

4 ـ كسب آگاهي و مهارت كافي در زمينه اپيدميولوژي پايه و باليني به منظور به كارگيري مطلوب آن در طول دوره اشتغال پزشكي / مديريتي خود

5 ـ تدوين و به كارگيري پرسشنامه‌ هاي (Questionnaire) متناسب با شيوه‌ هاي مختلف مطالعات اپيدميولوژيك 6 ـ توانايي تشخيص اپيدمي­ها و سامان‌دهي  (management)و كنترل آن­ها

7 ـ كسب توانايي در زمينه آموزش به اقشار مختلف مردم و ارائه طرح‌هاي پژوهشي در زمينة بيماري‌ها

8 ـ آشنايي و به كارگيري اصول، مباني، اهداف و فعاليت‌هاي بهداشت حرفه‌اي و بهداشت محيط كه به طور مستقيم يا غيرمستقيم با اين معيارها در حوزه بهداشت عمومي، تداخل و تشابه دارد و به كارگيري آن در راستاي حفظ و ارتقاي سلامت

9 ـ كسب توانايي شناخت مشكلات بهداشتي، مهارت‌هاي مديريتي و روحيه كار گروهي به منظور ايجاد تغيير و توسعه در امر بهداشت عمومي

10 ـ تعيين نيازهاي بهداشتي و شناسايي عوامل و خطراتي كه سلامت فرد و جامعه را تهديد مي‌كند

11 ـ كسب توانايي ارزشيابي وضعيت بهداشتي جامعه و يافتن نقاط قوت و ضعف آن و اولويت بندي نيازها

12 ـ تعيين سياست‌ها و برنامه هاي كوتاه و درازمدت و هماهنگ با تدابير سازمان جهاني بهداشت براي تامين، حفظ و ارتقاي سلامت فرد و جامعه

13 ـ توانايي تامين منابع و امكانات و تربيت نيروي انساني حرفه‌اي براي ارائه خدمات، انجام پژوهش و اجراي آموزش همگاني در راستاي سلامت فرد و جامعه

14 ـ سالم سازي محيط زيست، افزايش سطح آگاهي‌هاي بهداشتي جامعه، بيماريابي و مهار بيماري‌هاي واگير و پيشگيري از ابتلاء به بيماري‌‌ها‌

15 ـ ارتقاء سطح و تغيير سبك زندگي و اصلاح رفتارهاي خطرساز فردي و اجتماعي در جهت تامين رفاه جسمي، رواني و اجتماعي براي تحقق، حفظ و ارتقاي سلامت و توسعه جامعه.

16 ـ آشنايي با مباني اخلاق، حقوق و تاريخ پزشكي

17 ـ كسب مهارت‌هاي لازم به منظور برنامه‌ريزي، ساماندهي و مديريت بحران در بلايا.

شرح مفصل قوانين، مقررات، آئين نامه ها و برنامه هاي درسي و منابع اين دوره ها را در سايت دانشكده بهداشت علوم پزشكي شهيد بهشتي (ره)، در آدرس زير، ملاحظه فرماييد:

اميد است وروديمان به اين دوره ها؛ مملو از صداقت (مُدخَلَ صِدق) و خروجيمان نيز سرشار از راستي و درستي (مُخرَجَ صِدق) باشد تا بتوانيم در سايه آموزش‌هاي صحيح و كسب اطلاعات و مهارت‌هاي لازم (سُلطانا مُبينا)، چنان تغيير رفتاري در خود، احساس كنيم كه در سايه بهداشت گرايي و پژوهش محوري، شايسته ارائه خدمات زيربنايي در راستاي حفظ و ارتقاي سلامتي تمامي انسان‌ها و بخصوص ملّت شريف ايران اسلامي باشيم. انشاالله